Hajdúszoboszlóról röviden

HajdúszoboszlóHajdúszoboszló az ország keleti részében található, a Tiszántúl nagy tájegységen. Debrecentől 22 kilométerre, az ország legnagyobb termálfürdője.  Ezzel már is elnyerte az ország 3. legnépszerűbb fürdőhelye címet, Hévíz és Budapest után. Hajdú-Bihar megyei Hajdúszoboszló járás székhelye. A város lakossága nagyjából 24 ezer fő. A Kösely kis folyó átszeli a várost, míg a Keleti-főcsatorna mindössze 2 kilométerre folyik a várostól. A város másik megközelítésben a Hortobágyi Nemzeti Park területén található, az ország legnagyobb kiterjedésű védett természeti területén. 48 kunhalom emelkedik ki csupán a sík tájból. Klímája kedvező, sok napsütéssel számolhatunk, ha arra járunk. A jó földtani adottságoknak köszönhetően termálvizekben gazdag a régió, amelyet hamar felismertek a helyiek, és kiaknázták a lehetőségeket. Ezzel elnyerték a fürdőváros megnevezést is. Turisztikai célponttá vált a város, rengeteg látogatót vonz minden évben. Munkavállalók is dúskálhatnak a jobbnál jobb állásajánlatokban Hajdúszoboszlón ahogy a legújabb hajdúszoboszlói állások oldalon is látszik. Ezt segíti, hogy az ország második legnagyobb városának, Debrecennek a közelsége is, ahol ugyancsak sok lehetőséget találhatunk a kikapcsolódásra.

 

Tudnivalók az alkalmi munkavállalásról

alkalmi állásNapjainkban az álláskeresés nem megy egyik pillanatról a másikra, ugyanis a munkaerőpiac igencsak telített lett. Időbe telik, ameddig nem találunk magunknak teljes állást, de addig is érdemes kihasználni a felkínálkozó lehetőségeket, ugyanis akadnak bőven. Alkalmi munkát lehet vállalni, mert a vállatok szoktak keresni különböző időszakokra munkaerőt. Az alkalmi munkavállalásról azt kell tudnunk, hogy egy adott cégnél egy hónapban maximum 15 napot dolgozhatunk. Amennyiben egy multinacionális vállalatnál dolgozunk alkalmi munkavállalóként, minket is megilletnek bizonyos juttatások, ugyanúgy, mint a teljes állásban lévő alkalmazottakat. Nekünk is téríthetik az utazási költséget, ha nem vagyunk helyiek, illetve nekünk is jár az ebédszünet, vagy a napi egyszeri étkezés. Az alkalmi munkavállalás előnye közé tartozik, hogy egy kis mellékesre tehetünk szert, addig sem leszünk jövedelem nélkül, és mindemellett kereshetünk magunknak teljes állást. Az alkalmi munka gödöllő oldalon megszedhetjük magunkat információkkal álláshirdetésekkel kapcsolatban. Lényeges, hogy a munkaerő piaci igények egymásra találjanak mind vállalati és munkavállalói oldalon, így mi is adhatunk fel hirdetést.

A turizmusra épülő munkaerőpiac

A turizmusra épülő munkaerőpiacSiófok a nyári időszak alatt igaz pezsgő nagyváros lesz. Noha a téli időszak is kedvez a turisták számára, bár ilyenkor kevesebb, ez semmit nem von le a város értékéből.

A városban a nyári időszak alatt rengeteg álláslehetőség várja az itt dolgozni vágyókat. Ám ezek nagyrésze idénymunka, ezért az állás siófok oldalon egész évben szép számmal akadnak hosszútávú munkalehetőségek is. A napfény városában a nyári munkák igen sokrétűek. Főleg a strandokra keresnek munkaerőt, kiemelve az Aranypartot, hiszen ez ad helyet a szórakoztató központoknak, nagy szállodáknak, és a fesztiválok is itt kerülnek megrendezésre. Bár az idénymunka nem mindenki számára kínál megfelelő stabilitást, a diákok körében igen népszerű, hiszen nekik az év többi szakában nincs sok idejük dolgozni. A vendéglátóhelyek nagyrésze is csak a turistaszezon alatt foglalkoztatja munkavállalóit, hiszen az év többi szakában a turisták hiánya miatt nincs rá anyagi lehetősége. Ha idénymunkát keresünk nem csak éttermekben, de például fesztiválokon is dolgozhatunk, igaz ezek csak néhány napos rendezvények, viszont itt szabadidőnkben a nyaralásunk is megoldott.

Nagykönyvtár

NagykönyvtárVáros nincs könyvtár nélkül, és főleg akkor jelentős egy könyvtár, ha a gyűjtése régóta tart, sok munkával és odaadással gyűlt össze. Sárospatak pont rendelkezik egy ilyen jelentős könyvtárra, a 16. században kezdődött a gyűjtés és az alapítás. A könyvtár eleinte a református iskola részeként működött.

Írásos nyoma az első könyvtárrendezésnek 1623-ra tehető, ekkor közel 300 könyv volt a gyűjteménynek. az 1635-ös rendezés nyomán már több mint 600 könyv volt a könyvtár tulajdonába. I. Rákóczi György  új épületbe költöztette a könyveket, további tervei között nyomda felállítása volt, a betűket is meghozatta hozzá, de csak halála után valósult meg ezen terve felesége jóvoltából.

A fejedelem halála után sanyarú sorsra jutott mind a könyvtár, mind pedig a főiskola. A jezsuiták megjelenése után a főiskolának költöznie kellett, így hát, amit értek, és tudtak vinni, azt szekerekre pakolták, így indultak meg Gyulafehérvár felé. Debrecenbe helyezték el a nyomdát és a megmentett könyveket, ezt a felkelés idején feldúlták.

Költözések sora után végül az 1700-as évek elején visszaköltözhetett a főiskola, II. Rákóczi Ferenc segítsége által. A könyvek kivételével majdnem mindent visszaadtak a jezsuiták. A könyvek egy részét elégették, némelyik pedig Sátoraljaújhelyen kötött ki, ahol mai napig is őrzik. Állást talál az állás sárospatakon oldalon.

 

Barbakán

BarbakánA 15. századi bástya, a barbakán, amely gótikus stílusban épült, a történészek szerint Kinizsi Pál kezdeményezésére. Ez egy előretolt kapuerőd, amely a középkori vár északnyugati sarkán állt, védve a kaput. Pécsen kívül még további két városnak van barbakánja, Nagyvázsonynak és Siklósnak.

Az építmény fő rendeltetése az volt, hogy az ellenség kapu felé irányuló támadását eltolják párhuzamosan a védőfal irányába, így minél több ideig a védők kereszttüzében tartsák az ostromlókat.  Emellett a vár védelmét a hátsó híddal ellátott felvonókapu és a vizesárok rendszer adta.

Végül a törökök elfoglalták a várat, de nem teljesen önerejükből, az ostromlás sokáig tartott. A püspökség átadta a várat, mivel nem volt elegendő haderejük. Mivel a barbakán használaton kívül volt, az idő vasfoga rajta is nyomot hagyott, így állapota romlásnak indult. Az 1700-as évek végén a várárok feltöltésre került, és a várfalat áttörték, hogy kialakítsák az Esze Tamás utcát. A Zsolnay család is használta a barbakán melletti árkot, tenisz-, majd kosárlabda-, télre korcsolyapályát létrehozva ott. Végül az 1960-as évek vége felé az egész barbakán épületét rendbe hozták a várfal megmaradt részleteivel együtt, és a belváros részét képezi újra. Munkalehetőség Pécsett – pécs alkalmi munkák.

Dunaújváros: A Duna-sziget

A Duna-szigetA Szalki-sziget, a város egyik része. Duna-sziget néven is ismert, a Duna nyugati oldalán, a várostól keletre. Korábban csak ipari szerepe volt, de ez mára már megváltozott. A szigetet a turisták, illetve lakosok számára is kikapcsolódásra, üdülésre alkalmassá tették. Most már a sziget ad helyet a Dunaújvárosi kempingnek, a szoborpark és a halászcsárda is itt kapott helyet. A sziget történelmi háttere is jelentős. I. Géza király monostort alapított a szigeten a 11. század elején.  Az épületet 1903-ban felrobbantották, nem sok lelet maradt fenn az utókor számára. A sziget északi részén egy rommezőt tártak fel, ahol egyéb ereklyék mellett a monostorról is találtak leírást, amit most a Magyar Nemzeti Múzeumban található meg. A szigeten az 1760-as években körülbelül 10 malom kapott helyet. Később a szigetre egy ruhagyárat telepítettek, ami 60 főnek biztosított munkát, ami az indulása évének a végén már 200 ember munkahelyét biztosította, majd a megnyitásától számítva 13 évre, 1970-ben már 700 munkás dolgozott az amúgy magas munkanélküliség csökkentésére létrehozott üzemben. Tájékozódhat lehetőségeiről a legfrissebb dunaújvárosi állások oldalon.

Az első 3 hónapban bizonyítanunk kell rátermettségünket új munkahelyünkön!

Az első 3 hónapban bizonyítanunk kell rátermettségünket új munkahelyünkön!Azt hisszük, hogy ha megkaptuk azt az állást, amelyet megpályáztunk, akkor nyugodtan hátradőlhetünk, pedig a neheze még ezután jön. Attól, hogy sikeresen túljutottunk egy állásinterjún, az még nem garantálja, hogy hosszútávon sikerült is elhelyezkednünk. Mindenekelőtt be kell bizonyítanunk rátermettségünket a vállalat számára, hogy igenis meg tudjuk állni a helyünket. Először három hónapos próbaidőre vesznek fel bennünket. Negyed év áll rendelkezésünkre, hogy betanuljunk munkakörünkbe, és beilleszkedjünk új munkahelyünkre. Az első időszak nem lehet könnyű, hiszen a betanuláson kívül meg kell ismernünk új munkatársainkat is. Amennyiben elhívnak bennünket egy munka utáni lazításra, semmiképpen se utasítsuk vissza az ajánlatot, mert ez azt jelenti, hogy szívesen megismernének bennünket. Amikor új helyre kerülünk, figyeljünk arra, hogy kerüljük a munkahelyi pletykálkodást. Ha szeretnénk álláshirdetésekkel találkozni, akkor keressük fel a paks állásajánlat oldalt. A portálon megtalálhatjuk a számunkra ideális hirdetést, mert a szakmák külön kategóriákban találhatóak érdeklődési köreinknek megfelelően. Ne késlekedjünk, csapjunk le egy állásajánlatra minél hamarabb!

Hol sújtott le a munkanélküliség?

Hol sújtott le a munkanélküliség?Micsoda küzdelmes évek vannak a városaink mögött. A huszadik század első tizenhét évét nem lehet éppenséggel az unalmas egykedvűséggel vádolni. A világ, eddig soha nem látott módon kezdett el fejlődni. Olyan ütemben jönnek a változások, hogy a munkásoknak nehéz ma már a munkaerőpiac igényeit követni. Ha pedig ez még nem lett volna elég, akkor a nyakunkba kaptunk egy gazdasági világválságot is. Ezek mind nem hagyták érintetlenül a Magyar gazdaságot sem. Így Nyíregyházát is igen komolyan megviselte, amikor 2008-ban elkezdett emelkedni a munkanélküliek száma. Az addig öt százalék környékén mozgó szám, hírtelen megugrott hét és fél százalékra, majd onnan néhány év alatt felkúszott kilenc százalékig. Azonban az óta már sikerült a piacon a kedélyeket megnyugtatni. Ma már a munka nyíregyháza oldalon újra vannak hirdetések nagy számban. A munkanélküliek százalékos aránya, pedig visszamérséklődött öt százalék környékére. A város így újra fellélegezhet!

Régi Malom épülete

Régi Malom épületeMosonmagyaróváron 1648-tól működött a malom, majd több felújítás után, 1980-ban zárt be az akkor már iparosított malom. Az uradalmi malom a sörfőzde háromemeletes épülettömbje mellett van A malom csak 1648-ban kezdett el működni, azonban épületét már az 1270-ből származó írás is megemlíti. Több irásos dokumentum is fennmaradt a malom működéséről, az egyik ilyen írás, egy 1354-ben kelt kiváltságlevél alapján tudjuk, hogy a malom és vámja a királyi udvart illette meg.

A város egyik legrégebbi épületében tehát 1648 óta működött malom. Ezt a malmot később a technika vívmányaival korszerűsítették, villamosították.  A malom 1980-as években zárt be. A közelben lévő sörfőzde 1710-től 1937-ig látta el sörrel a környéket. 1937-ben a Dreher sörgyár megvásárolta és bezárta, mivel számára konkurenciát jelentett.

Mosonmagyaróvárnak a munkaerőpiacon  ma is kiemelkedő szerep jut, habár a sörgyár és a malom már nem üzemel. Ha érdekli, hogyan áll Mosonmagyaróvár ezen a téren, látogasson el a mosonmagyaróvári munkák oldalra!

Barlang és más fürdők

Barlang és más fürdőkMiskolc környékén egyik leglátogatottabb és leginkább kedvelt turista célpontja a Miskolctapolcai-tavasbarlang, más néven a Barlangfürdő. Az épületegyüttes 30 °C-os forrás felé épült, amely elsősorban az ízületi bántalmakban szenvedőknek javít az állapotán. A fürdő az év minden napján várja a látogatókat, aquaterápiás részleg pedig a masszázsok és terápiák várják a felfrissülni vágyókat. Mint minden vendéglátóhely, várják itt is a munkakeresőket.

Számos strandon is eltölthetjük a kikapcsolódásra szánt időnket. Az egyik célpont lehet a Selyemréti Strandfürdő, amely kicsiknek és nagyoknak egyaránt ideális mehet, különféle medencékkel, csúszdákkal, dögönyözőkkel. A másik strand Miskolctapolcán található, amely fitnessteremmel, masszázs-szolgáltatással, illetve szaunával kiegészítve várja a pancsolás szerelmeseit.

A legújabb technikákkal mégis az egyetemváros vonzásába épült Kemény Dénes Sportuszoda, ahol vízilabdameccseket is tartanak.

A városban található számos hotel egybe wellness szolgáltatásokkal is színesíti a programlistáját, mint például: konditerem, napozóterasz, szauna, merülőmedence, gőzkabin és pezsgőfürdő. Bármelyik alkalmas a pihenésre, a feltöltődésre. Állást találhat a miskolc állásbörze oldalon.